Published on

Лъжите и опорните точки на Кремъл срещу Украйна

Author
  • Name
    Alex Naydenov
    Title
    Head of Sales at Hygraph
Лъжите и опорните точки на диктаторския режим в Русия са изключително опасни. Могат да блокират политики, да намалят готовността да се помага на жертвите, да дестабилизрат правителства.

Без излишна агресия в разговорите, отговорни сме да се противопоставяме на опасните опорни точки: или просто с фактите, или - когато дискусия не е възможна - с връщане на разговора към най-важното: невинни хора бива избивани и това трябва да спре. Няма значение, дали обичаме САЩ или Русия: войната трябва да спре и на хората да се помогне.

Опорка 1: Украйна била с нацистки режим на управление.

Голяма лъжа. Президентът Зеленски е евреин и части от семейството му са избити по време на Холокоста. Крайно-десните партии в Украйна са получили само около 2% на изборите през 2019та. В нашата къща е по-страшно с нацистко-про-кремлинските отрепки от възраждане.

Опорка 2: САЩ имал бази около цяла Русия, затова Русия може да си напада Украйна, колкото си иска.

Има бази, да. Но това не оправдава избиването на невинни хора в Украйна. Убеден съм, че никой нормален не би се съгласил, да дойдат 200 хиляди руски войници и 10 хиляди изроди-убийци на Кадиров във Варна и да започнат да колят и стрелят из Морската градина, защото и ние сме били в съветската буферна зона едно време.

Опорка 3: Европа е слаба и неединна, друго си е Русия.

Не е вярно. Въпреки изключително сложната и опасна ситуация, Европа налага не само тежки икономически санкции, но праща и оръжия (вече и Германия праща антитанкови уръжия и стингър-ракети), Русия ще бъде до голяма степен изключена от SWIFT, спирайки им международните пари за война. Да, още мерки са нужни, но желанията за брутална военна ескалация са наивни.

Опорка 4: Водят се войни и на други места, защо не ги оплакваме наравно и тях?

Всеки човешки живот трябва да бъде бранен, факт. Това, че искаме да спрат убиийствата в Украйна, не значи, че приемаме убийствата в Африка или Близкия изток.

Опорка 5: НАТО бомбардираше Югославия 90те, затова Русия има право да бомбардира Украйна сега.

Режимът на Милошевич се опитваше да изтреби босненските мюсюлмани, подготвяше се за подобни брутализми и в Косово... Само в Сребреница през 95та са заклани 8000 беззащитни мъже и момчета. Хиляди жени са насилвани в секс-лагери за по-бруталните войници и за "тигрите" на Аркан. Бомбардировките от 99та бяха решаващи, за да не се стигне до подобни извращения отново и в Косово. Снимката по-долу е на мемориалното гробище в Сребреница.

Powered by Hygraph & Gatsby