Боклук и музика

Боклук и музика

Sonidos de la tierra
Парагвайчета свирят на инструменти, направени от рециклирани отпадъци.

Представете си всички ромчета в Столипиново да получат чисто нови музикални инструменти, направени от рециклирани боклуци. Те така или иначе биват карани да събират отпадаци ежедневно, нека това занимание води до нещо креативно. Плюс: музиката е в кръвта им.

Luis Szarán е световно известен композитор и диригент. Маестро е на филхармоничния оркестър на Асунсион, Парагвай. Осмото дете на бедни парагвайски фермери, той е открит от бележит парагвайски музикант, който му дава възможността да учи от учители-майстори в Европа. Неговият опит го докарва до това да предлага подобни възможности на други. Той открива Sonidos de la Tierra (Звуци на Земята) в началото на 2002г. Програмата обхваща цели градове, подпомагайки музикалното образование.

 

  • С мотото „Младите хора, свирещи Бетовен днес, не чупят прозореца на магазина през нощта”, проектът Sonidos de la Tierra достига до повече от 12,000 деца и млади хора от Парагвай, Аржентина, Боливия, Бразилия и Уругвай.
  • Музикални училища и млади оркестри сега продължават със своите дейности и работа в повече от 180 градове, села и бедни училища. Облагодетелстваните лица ръководят програмата с 88% от своите финансови ресурси, а останалите пари са от дарителския фонд.
  • Над 400 музикални инструменти, включително такива направени от рециклирани отпадъци, са направени в работилницата на организацията.

 

По текст на Skoll Foundation.

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.